Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Ευρυζωνικότητα

Χτες παρακολούθησα το Forum Ευρυζωνικότητας που διοργάνωσε ως ημερίδα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Η δυνατότητα παροχής ευρυζωνικής πρόσβασης αφορά την πρόσβαση DSL, την πρόσβαση μέσα από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς, την πρόσβαση Wi- Fi, τη δορυφορική πρόσβαση, τα δίκτυα οπτικών ινών, τα δίκτυα σταθερής ασύρματης πρόσβασης. Η νέα τεχνολογία μέσω διαδικτύου μας έχει χτυπήσει τη πόρτα εδώ και καιρό. Κάποτε, όταν έγινε η βιομηχανική επανάσταση ανάδειξε κάποιες χώρες ως πρωτοπόρες. Αυτές ήταν και εκείνες που καρπώθηκαν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και την ανάπτυξη. Οι υπόλοιπες ακολούθησαν αναγκαστικά! Και υπάρχουν και κάποιες που ακόμα και σήμερα ύστερα από ένα αιώνα προσπαθούν να εκβιομηχανοποιηθούν. Έτσι και σήμερα ζούμε την επανάσταση της υψηλής τεχνολογίας και της ευρυζωνικότητας. Ότι αντιπροσώπευαν το 19ο αιώνα οι νέοι δρόμοι και τα κανάλια στις πόλεις και οι μεγλάλοι αυτοκινητόδρομοι τον 20ο αιώνα το ίδιο αντιπροσωπεύουν σήμερα τα νέα δίκτυα ευρυζωνικότητας και επικοινωνίας. Είναι οι πλατφόρες και οι δρόμοι του σήμερα. Αυτά τα δίκτυα είναι οι δρόμοι του αύριο που πρέπει να μάθουμε να κυκλοφορούμε σε αυτούς! Αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την κοινωνία μας και κατ’ επέκταση για την οικονομία μας να ακολουθήσουμε με γοργό ρυθμό την πορεία της ευρυζωνικότητας και να αναπτύξουμε μια νέα ‘βαριά’ βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας η οποία θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες. Θεωρώ ότι όλοι μόνο κέρδη μπορούμε να έχουμε από αυτή την προσπάθεια που γίνεται να πρωταγωνιστήσουμε στην νέα εποχής υψηλής τεχνολογίας.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Είναι καλύτερες οι 'βαριές' μετοχές ή…..οι ‘μικρότερες’?

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζήσει το φαινόμενο του ’99 όπου υπήρχαν μικρές μετοχές συνολικής αξίας ενεργητικού ίσης περίπου με κεντρικό περίπτερο των Αθηνών να έχουν αποκτήσει κεφαλαιοποίηση ίση με βιομηχανίες! Προφανώς όλοι σήμερα καταλαβαίνουν ότι κακώς όλοι μας αγοράζαμε χωρίς να ξέρουμε τι κρύβεται πίσω από την βιτρίνα. Σήμερα λοιπόν τα πράγματα άλλαξαν. Μην γελιέστε δεν πρόκειται να ξαναγίνουν αυτά που έγιναν με τις μικρές κάποτε. Σήμερα οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι αγοράζουν μόνο βαριά χαρτιά για 2 λόγους μόνο. Ο πρώτος γιατί αυτές οι εταιρείες πιθανότατα να έχουν αρκετά κέρδη και ανάπτυξη και ο δεύτερος επειδή υπάρχουν εκατομμύρια μετοχές και σε μια κρίση θα τις ξεφορτωθούν πιο εύκολα. Δεν ενδιαφέρονται λοιπόν για μικρές εταιρείες και μάλιστα χωρίς σπουδαία κέρδη και φυσικά σε καμία περίπτωση για μικρές με λίγα κομμάτια. Εξάλλου τα τελευταία 3-4 χρόνια οι αποδόσεις στα βαριά χαρτιά είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες των μικρών. Άρα τι πρέπει να κάνουμε ως επενδυτές να ακολουθήσουμε τους ξένους οίκους που έχουν και καμιά 100αριά άτομα αναλυτές ή να κυνηγάμε μάγισσες ….στα μικρά χαρτιά.? Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του. Και ….μια ακόμα υπενθύμιση…. Τα βαριά ελληνικά χαρτιά είναι βαριά …σε σχέση με τα μικρά ελληνικά χαρτιά. Σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρτιά που έχουν οι ξένοι τα δικά μας βαριά είναι τα δικά τους μικρά! Όταν δηλαδή έχουν χαρτοφυλάκια με 98% τοποθετημένα σε κολοσσούς και το υπόλοιπο 2% σε ‘βαριές’ μετοχές μικρών χωρών όπως η Ελλάδα ….τότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι για κάθε πράγμα υπάρχουν 2 οπτικές γωνίες. Ότι δηλαδή βλέπουμε εμείς οι μικροεπενδυτές σαν βαρύ χαρτί κάποιοι άλλοι το βλέπουν σαν μικρό και ότι βλέπουμε εμείς σαν μικρό οι άλλοι μπορεί να μην το βλέπουμε καθόλου!
Στους δύσκολους χρηματιστηριακούς καιρούς που ζούμε αυτό το εξάμηνο καλύτερα να είμαστε αρκετά συντηρητικοί.

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Προβλέψεις για τον DOW JONES




Πολλά ακούγονται στις μέρες μας για την πορεία των χρηματιστηρίων και των βασικών δεικτών. Επειδή τα πολλά λόγια ειναι φτώχια και κανείς μας δεν είναι μάντης Κάλχας ας παρατηρήσουμε για λίγο το παραπάνω διάγραμμα. Θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πολλά. Δεν είναι τίποτα άλλο πάρα η πορεία του δείκτη Dow Jonew από τις αρχές του 20ου αιώνα ως και σήμερα. Τι βλέπουμε λοιπόν....άνοδο, μικρή διόρθωση, άνοδο, μικρή διόρθωση, άνοδο,.....κλπ. Αυτός ο ρυθμός είναι που ακολουθεί ο δείκτη εδώ και 100 και πλέον έτη. Άρα ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι είναι μόνιμα μακροχρόνια ανοδικός! Ένα δεύτερο συμπέρασμα οι ανοδικές βραχυχρόνιες κινήσεις κρατούν περίπου 3-4 χρόνια κατά μέσο όρο. ! Τρίτον οι διορθώσεις κρατούν 2-3 χρόνια.! Που βρισκόμαστε σήμερα? Στη κορυφή μια ανόδου 3-4 ετών! Άρα βλέπουμε μια μικρή κάμψη στο δέικτη......τι θα γίνει αύριο...?΄Είτε θα συνεχίσει προς τα κάτω για 1-2 χρόνια, είτε θα έχει μια απίστευτη εκτίναξη εαν μπορέσει να περάσει το προηγούμενο υψηλό των περίπου 14.400 μονάδων.....
Μην πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό.....Προσωπικά αυτή την περίοδο το διασκεδάζω κοιτάζοντας..από απόσταση....περιμένοντας να δω τι θα γίνει τους επομενους 5-6 μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσει ποιό από τα 2 σενάρια θα παίξουν!! Αν πάει κάτω θα συνεχίσω να κοιτάω από απόσταση....αν σπάσει την προηγούμενη κορυφή....θα επιβιβαστώ! Μέχρι τότε θα βλεπουμε ...καρδιογραφήματα....!!

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται μακροχρόνια!

Ακούγονται πολλά στις μέρες μας για τις τιμές του πετρελαίου. Είναι αλήθεια ότι οι τιμές έχουν ανέβει αρκετά. Το ερώτημα αν θα συνεχίσει η άνοδος ή όχι έχει μια μάλλον απλή απάντηση. Δυστυχώς ναι το πιθανότερο είναι να ανέβει ακόμα περισσότερο η τιμή του πετρελαίου και ίσως πολύ περισσότερο. Και ας το εξηγήσουμε λοιπόν γιατί μπορεί να συμβεί αυτό. Το πετρέλαιο χρησιμοποιείται από ένα μεγάλο αριθμό του πληθυσμού της γης τόσο για ιδιωτική κατανάλωση όσο και για βιομηχανική κατανάλωση. Η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μέρη δηλαδή με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Όσο αυξάνεται το βιοτικό επίπεδο και ο πλούτος τόσο περισσότερο πετρέλαιο ζητείται για δραστηριότητες του ανθρώπου. Από την στιγμή που υπάρχει τεράστια ανάπτυξη από μεγάλες χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι δεδομένο ότι θα αυξάνεται με μεγάλο ρυθμό η ζήτηση για πετρέλαιο. Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος. Όσο λοιπόν θα αυξάνεται η ανάπτυξη, η ζήτηση για υπηρεσίες , αγαθά και βιομηχανικά προϊόντα και όσο το βιοτικό επίπεδο δισεκατομμυρίων κατοίκων αυξάνεται είναι δεδομένο ότι η τιμή θα αυξάνεται αφού η προσφορά πετρελαίου είναι μικρότερη από την ζήτηση δηλαδή από τις ανάγκες για πετρέλαιο. Όσο μάλιστα μειώνεται και η αξία του δολαρίου τόσο πιο ευνοϊκό κλίμα υπάρχει για αύξηση του πετρελαίου. Η μόνη περίπτωση να σταματήσει η αύξηση μακροχρόνια είναι να υπάρξει μεγάλη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και να μειωθεί η ζήτηση. Ακόμα και αν στις ανεπτυγμένες χώρες παρουσιαστεί ύφεση είναι αμφίβολο αν οδηγήσει σε μείωση τιμών επειδή πιθανόν οι αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πλέον την δύναμη να τραβήξουν αυτές το άρμα της ανάπτυξης. Το συμπέρασμα είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα και το χειρότερο και το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν να ανεβαίνουν μακροχρόνια.

Πάνω από τα 101 δολ. το πετρέλαιο

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η τιμή του αργού πετρελαίου, φθάνοντας τα 101,32 δολ. το βαρέλι λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης και των ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός θα μειώσει την αξία των εναλλακτικών επενδύσεων. Προβλέψεις λένε ότι η τιμή του αργού θα φθάσει τα 115 δολ.

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Διεθνή Χρηματιστήρια

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας ότι οι τράπεζες θα καταγράψουν περισσότερες ζημίες και η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε 1,87%, ο CAC 40 στο Παρίσι 1,79% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο 1,56%Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 2%. Απ’ την αρχή της χρονιάς έχει χάσει 13% λόγω των ανησυχιών ότι οι ζημίες απ’ τα subprime δάνεια θα πλήξουν την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Που να επενδύσουμε το 2008... ?

Το πού θα επενδύσει κανείς το 2008 φαντάζει με ένα δύσκολο γρίφο. Σε μετοχές; Ίσως όχι, όταν όλοι οι αναλυτές εκτιμούν πως η εταιρική κερδοφορία θα καταγράψει κάμψη. Σε ομόλογα; Τα ασφαλή είναι ήδη υπερτιμημένα. Σε ακίνητα; Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος.

Το 2008 «θα βιώσουμε χαμηλά διαφορετικής έντασης και βάθους» σχολιάζει ο David A. Rosenberg, επικεφαλής οικονομολόγος της Merrill Lynch για τη Βόρειο Αμερική. Αλλά δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν την εφαρμογή αμυντικής στρατηγικής για τη διατήρηση των κεφαλαίων. Κάποιοι πιστεύουν πως το 2008 ενδέχεται τελικά να αποδειχτεί μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για τις αγορές. Πάντως οι κίνδυνοι είναι εδώ. Οι τιμές κατοικιών εκτοξεύθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη εξαιτίας των τρομακτικά εύκολων χορηγήσεων από τις τράπεζες, αλλά και των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου (subprimes), για τα οποία ίσχυαν χαμηλά επιτόκια.