Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

ExxonMobil,Shell Study Strategic Alternatives For Infineum

Αναδημοσίευση από άρθρο ξένου οικονομικού τύπου

LONDON -(Dow Jones)- Exxon Mobil Corp. (XOM) and Royal Dutch Shell PLC ( RDSB.LN) are studying strategic alternatives for their lubricants additives joint-venture Infineum International Ltd, ExxonMobil said.
Two people familiar with the process said one of the options considered could be a sale.
"ExxonMobil and Shell are undertaking a study of strategic alternatives for the Infineum additives joint venture," an ExxonMobil spokeswoman said in an e- mail late Thursday.
"At this stage the study is ongoing and no decisions have been made," she added.
Shell and Infineum spokespeople didn't return calls.
One person familiar with the business said it could fetch several billion dollars and attract the interest of private equity funds.
ExxonMobil and Shell said the joint-venture had an annual revenue of $1.5 billion when they announced its formation in 1996. It's unclear what the revenue is today.
Headquartered in Milton Hill, U.K., and with regional business and technology centres in the U.S. and Singapore, Infineum markets lubricant additives used primarily in automotive, heavy-duty diesel and marine engines.
Oil majors Shell and ExxonMobil are seeking the divestment of non-core assets as they focus on large refineries and giant oil and gas exploration and production projects.
The other potential divestments include another ExxonMobil-Shell joint- venture, BEB Transport and Speicher Service GmbH, which manages a gas pipeline in Germany, the people familiar with the matter said.

Ανάγκη για εισαγωγή της Μεσογειακής Ναυτιλίας στο Χ.Α.

Σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε στον τύπο Την ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για την πλήρη ένταξη των μετοχών των εταιρειών που διαχειρίζονται Μεσογειακά φορτηγά πλοία στο Χρηματιστήριο, υπογραμμίζει η Ένωση Εφοπλιστών Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων που εκπροσωπεί στη χώρα μας κυρίως τον κλάδο της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.

Χ.Α: Τάσεις διαφοροποίησης

Σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε στον τύπο Κόντρα στις ξένες αγορές συνεχίζει να κινείται το Χ.Α. που επιχειρεί να ξεφύγει από το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει στις αγορές η έντονα ανοδική πορεία του πετρελαίου.

Σταθεροποιητικές τάσεις στη Wall

Αγώνα διατήρησης του θετικού εδάφους πραγματοποίησαν οι δείκτες την Πέμπτη στη Wall Street, με το γύρισμα σε θετικό έδαφος να πραγματοποιείται στα τέλη της συνεδρίασης.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Σημαντικές απώλειες στα μέταλλα λόγω κατοχύρωσης κερδών

Σημαντικές απώλειες παρατηρήθηκαν σήμερα στην αγορά των μετάλλων, με την τιμή του χρυσού να χάνει 2,4%. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε σήμερα ο χαλκός, που εμφάνισε άνοδο 0,5%.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Κλίμα ευφορίας και ράλι στις αγορές

Δεν έχει περάσει καιρός που πολλοί ‘γνώστες’ των παγκόσμιων οικονομικών αγορών και οικονομικών δεικτών και στοιχείων πίστευαν ότι …ήρθε το τέλος του ‘κόσμου’ …και ότι οι αγορές των ανεπτυγμένων χωρών και κυρίως των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα παρουσιάσουν μεγάλη ύφεση.

Δυστυχώς για τις ‘αρκούδες’ και για τον κάθε τυχάρπαστο αναλυτή ή ‘παντογνώστη’ των παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων οι αγορές ετοιμάζονται για άλλη μια φορά να δοκιμάσουν τα νέα υψηλά τους. Είναι γεγονός ότι πολλά οικονομικά δεδομένα και δείκτες φαίνεται να είναι αρνητικά , το πετρέλαιο ανεβαίνει, τα επιτόκια είναι υψηλά, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται, ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών και το πρόβλημα των ακινήτων επιβαρύνουν την όλη κατάσταση. Το ζήτημα είναι ότι οι περισσότεροι αναλυτές που κάνουν δυσμενείς προβλέψεις είναι κυρίως άτομα μιας κάποιας ηλικίας οι οποίοι έχουν μάθει να κρίνουν τα γεγονότα και τις καταστάσεις μέσα από ένα στενό πρίσμα παλαιομοδίτικων αναλύσεων. Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς ότι επί χρόνια κάνουν προβλέψεις τρομακτικής ύφεσης των αγορών και έχουν πέσει έξω παταγωδώς ? Οι καιροί άλλαξαν, η παγκόσμια οικονομία άλλαξε και ο τρόπος για να προβλέψεις το αύριο. Είναι διαφορετικός από εκείνο που πολλοί έχουν μάθει από…παλιά...όταν οι οικονομίες ήταν κλειστές. Ας αλλάξουμε λοιπόν μυαλά και ας προσαρμοστούμε στα νέα 'νεανικά' δεδομένα αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Όσοι είναι έτοιμοι εδώ και χρόνια να φέρουν τις αρκούδες θυμίζουν ηλικιωμένους παππούδες που προσπαθούν να καταλάβουν τα ανίψια τους. Δεν θα τα καταλάβουν ποτέ όμως διότι κρίνουν τα πράγματα με φόρμουλες και πρακτικές του χτες!

Σήμερα η παγκόσμια οικονομία έχει ανοίξει την πόρτα στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ρωσία , στη Βραζιλία και σε δεκάδες ακόμα ατμομηχανές του πλανήτη μας. Όλες όμως λειτουργούν σε απόλυτο συγχρονισμό ή στον ρυθμό που οι ξένοι (Αμερικανοί και Ευρωπαίοι) επενδυτές χτυπούν τα τύμπανα. Τι και αν έχει κάποια προβλήματα η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.. Τι κι αν αντίστοιχα μικρότερα προβλήματα έχουν και μερικές κορεσμένες ευρωπαϊκές οικονομίες… Μήπως οι επιχειρηματικοί όμιλοι βασίζονται μόνο στις τοπικές αγορές ή έχουν εδώ και χρόνια επενδύσει και μεταφέρει τις παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες τους σε μέρη που έχουν ρυθμό ανάπτυξης 8,9 και 10%? Μήπως οι αγορές επηρεάζονται μόνο από το πετρέλαιο? Είναι αφελής όποιος το πιστεύει. Το πετρέλαιο είναι ένα καθαρά χρηματιστηριακό προϊόν το οποίο ανεβοκατεβάζουν οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ώστε να αξίζει να το παράγουν και να το διαθέτουν. Οι κυβερνήσεις ειδικά των μικρών κρατών είναι απλοί παρατηρητές των γεγονότων και των τιμών του πετρελαίου χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης στις τιμές. Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου για να δημιουργήσουν νέες μονάδες έχουν τόσο υψηλό κόστος που μόνο με αύξηση των τιμών μπορούν να προχωρήσουν σε παραγωγή πετρελαίου στην Σιβηρία, στους Πόλους και στους ωκεανούς. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα τον χειμώνα που όλη η Αμερική καίει πετρέλαιο για να ζεσταθεί η τιμή του να είναι 40$ και το καλοκαίρι να είναι 85$ ..! Ορισμένοι μεγάλοι παγκόσμιοι ‘παίκτες’ του πετρελαίου με την βοήθεια ίσως και των κυβερνήσεων τους ανεβάζουν και κατεβάζουν την τιμή όπως θέλουν ακολουθώντας προφανώς ένα μακροχρόνιο πλάνο που μόνο αυτοί γνωρίζουν. Αφού λοιπόν τα 95% των κυβερνήσεων δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα αλλά ούτε και να κάνει τίποτα για το αύριο τόσων κομβικών ζητημάτων πόσο μάλλον απλοί χρηματιστηριακοί αναλυτές οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους σαν τον απόλυτο μάντη Κάλχα.
Οι οικονομίες και οι αγορές άλλαξαν. Τα χρηματιστήρια έχουν πάρει εδώ και χρόνια την ανοδική πορεία και όπως φαίνεται ίσως να έχουν συνέχεια 1-2 χρόνια. Φυσικά σε όλα τα πράγματα κάποια στιγμή έρχεται και η ύφεση η οποία αποτελεί υγεία αλλά στην παρούσα χρονική στιγμή η τεράστια ρευστότητα και η ισχυρή ανάπτυξη των νέων γιγάντων του πλανήτη σηκώνει το λάβαρο της ανοδικής πορείας των χρηματιστηρίων.

Εξάλλου αφού η Morgan Stanley και η Citygroup πρόβλεψαν την μείωση των αμερικανικών επιτοκίων μια εβδομάδα πριν συμβεί αυτό από την ίδια την FED ας πάψουμε να είμαστε αφελής και να περιμένουμε τον πλανητάρχη να μας σώσει. Ας ακολουθούμε τις αναλύσεις μόνο των σοβαρών επενδυτικών οίκων οι οποίοι διαθέτουν τεράστια ρευστότητα και οδηγούν τις εξελίξεις και όχι τις δηλώσεις ακόμα και των ισχυροτέρων κυβερνήσεων.

Ενημερωτικό Φυλλάδιο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών αυξημένης χρέωσης

http://www.synigoroskatanaloti.gr/docs/info/info-090-final.pdf

Σύσταση προς Εθνική Τράπεζα Ελλάδος για συγκαλυμμένη διαφήμιση καταναλωτικού δανείου

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή εξέδωσε σύσταση
προς την «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» βάσει του αναθεωρημένου
νόμου για την προστασία των καταλωτών.
Εντός του Ιουνίου 2007 δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο ολοσέλιδη
έγχρωμη διαφήμιση της «ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» με τίτλο
«Ώρα για Εθνική – Σας στέλνει διακοπές – Δάνειο 6.000 Ευρώ με σταθερό
επιτόκιο 5,67% για ένα χρόνο», η οποία συνοδευόταν από παράπλευρο
«άρθρο» στην ίδια σελίδα υπό τον τίτλο «Το πήρα απόφαση». Εκεί, υπό το
μανδύα δημοσιογραφικής περιγραφής, κάποιος πολίτης αποφασίζει να
αποδράσει από την καθημερινότητα σε ξενοδοχείο της Μαγιόρκα, αφού
πρώτα κάνει κράτηση σε ταξιδιωτικό γραφείο και αμέσως μετά καλέσει την
ΕΘΝΙΚΗ, η οποία «μέσα σε λίγα λεπτά» του εγκρίνει διακοποδάνειο ύψους
έως 6.000 Ευρώ, ώστε στη συνέχεια να αναχωρήσει με τη σύντροφό του για
ψώνια και διακοπές και να απολαύσει το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής του.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή θεωρεί πως η, με την ως άνω διατύπωση,
διαφημιστική καταχώριση συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική, κατά το νέο
νόμο 3587/2007 που τροποποίησε το ν. 2251/1994 περί προστασίας του
καταναλωτή. Τούτο, εφόσον η ανακοίνωση αυτή έχει συνταχθεί από την
τράπεζα ή από διαφημιστική εταιρεία κατά παραγγελία αυτής και
αποτελεί προφανώς πληρωμένη καταχώριση, η οποία εμφανίζεται όμως με
τη μορφή δημοσιογραφικού σχολίου, που παροτρύνει το μέσο αναγνώστη να
μιμηθεί το παράδειγμα του ευτυχισμένου καταναλωτή που υλοποίησε με
δανεικά χρήματα το όνειρό του, χωρίς να δηλώνεται ρητά και ευδιάκριτα
ότι πρόκειται για διαφήμιση, όπως απαιτεί η σχετική νομοθεσία που
Λπρόσφατα αναθεωρήθηκε, με πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης
Δημήτρη Σιούφα.
Σύμφωνα με τον ΣτΚ, το κείμενο αυτό αποτελεί συγκαλυμμένη διαφήμιση
των καταναλωτικών δανείων της τράπεζας, κατά παράβαση του νόμου,
ενώ δημιουργείται στο μέσο αναγνώστη του εντύπου η εντύπωση
υπερβολικά δελεαστικής προσφοράς, με αποτέλεσμα, λόγω της
προσελκυστικής επίδρασης που δημιουργεί, να διαταράσσει την ελευθερία
σχηματισμού βούλησης του μέσου οικονομικά ασθενέστερου καταναλωτή, ο
οποίος αδυνατεί να πάει διακοπές, λόγω οικονομικών δυσχερειών, τον
οποίο έμμεσα παροτρύνει στη βεβιασμένη απόφαση σύναψης
διακοποδανείου με την προμηθεύτρια τραπεζική επιχείρηση. Η
διαφημιστική αυτή ανακοίνωση, στο μέτρο που δημιουργεί στο μέσο
καταναλωτή και ιδίως σε νέους και οικονομικά ασθενέστερους την εικόνα
υπερβολικά δελεαστικής προσφοράς, συνιστά και αθέμιτη παραπλανητική
εμπορική πρακτική.
Επίσης, η παρακείμενη διαφημιστική καταχώριση της ΕΘΝΙΚΗΣ στην ίδια
σελίδα της εφημερίδας είναι μεν ευδιάκριτη και αναφέρει τα στοιχεία του
προμηθευτή και το σταθερό επιτόκιο ύψους 5,67% για ένα χρόνο, πλην όμως
παραλείπει τους όρους χορήγησης του δανείου (π.χ. ελάχιστο ετήσιο
εισόδημα καταναλωτή), το είδος επιτοκίου (σταθερό ή κυμαινόμενο) και το
ύψος αυτού μετά τον πρώτο χρόνο, το συνολικό ετήσιο πραγματικό επιτόκιο
ύψους 6,27% μαζί με την εισφορά, καθώς και τις λοιπές επιβαρύνσεις κατά
παράβαση των διατάξεων του Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαφημιστική
προβολή χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών και του Κώδικα
Τραπεζικής Δεοντολογίας.
Οι απαιτήσεις αληθείας και προσυμβατικής ενημέρωσης για τα ουσιώδη
στοιχεία της συναλλαγής ουδόλως πληρούνται από τη μνεία στο κάτω
μέρος της διαφήμισης, με δυσδιάκριτα, λόγω μικρού μεγέθους, τυπογραφικά
στοιχεία, πολύ περισσότερο δε στην υπό κρίση περίπτωση, δεδομένου ότι
πρόκειται και για σύναψη σύμβασης καταναλωτικού δανείου εξ
αποστάσεως, αφού είναι δυνατή έγκριση και μέσω τηλεφωνικής αίτησης
και πλήρης γνώση από τον καταναλωτή των ακριβών συμβατικών όρων
μόνο κατά τη στιγμή της υπογραφής στο κατάστημα. Όπως ρητά αξιώνει ο
νόμος για σύναψη συμβάσεων εξ αποστάσεως, απαιτείται επαρκής
πληροφόρηση του καταναλωτή πριν από τη σύναψη της σύμβασης. Τα ίδια
συμπτώματα πλημμελούς ενημέρωσης εμφανίζονται και στις τηλεοπτικές
διαφημίσεις δανείων, από όλες τις Τράπεζες, όπου οι ειδικοί όροι περνούν
με ταχύτητα στο κάτω μέρος της οθόνης με κυλιόμενη λεζάντα.
Συνεπεία των ανωτέρω, ο Συνήγορος του Καταναλωτή θεώρησε αθέμιτη και
παραπλανητική εμπορική πρακτική την υπό κρίση διαφημιστική
καταχώριση και απηύθυνε σύσταση προς την «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ
ΕΛΛΑΔΟΣ» να αποσύρει αμέσως την εν λόγω διαφημιστική καταχώριση και
να απέχει στο μέλλον, είτε αυτή είτε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα η οποία
λαμβάνει γνώση της σύστασης, από παρόμοιες αθέμιτες πρακτικές
προβολής και προώθησης των χρηματοοικονομικών προϊόντων και
υπηρεσιών της. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιφυλάσσεται για την
τήρηση κάθε νόμιμης διαδικασίας που προβλέπεται από το ν. 3377/2005
(«Αρχές και κανόνες για την εξυγίανση της λειτουργίας και την ανάπτυξη
βασικών τομέων του εμπορίου και της αγοράς», ΦΕΚ Α’202).