Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Κλίμα ευφορίας και ράλι στις αγορές

Δεν έχει περάσει καιρός που πολλοί ‘γνώστες’ των παγκόσμιων οικονομικών αγορών και οικονομικών δεικτών και στοιχείων πίστευαν ότι …ήρθε το τέλος του ‘κόσμου’ …και ότι οι αγορές των ανεπτυγμένων χωρών και κυρίως των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα παρουσιάσουν μεγάλη ύφεση.

Δυστυχώς για τις ‘αρκούδες’ και για τον κάθε τυχάρπαστο αναλυτή ή ‘παντογνώστη’ των παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων οι αγορές ετοιμάζονται για άλλη μια φορά να δοκιμάσουν τα νέα υψηλά τους. Είναι γεγονός ότι πολλά οικονομικά δεδομένα και δείκτες φαίνεται να είναι αρνητικά , το πετρέλαιο ανεβαίνει, τα επιτόκια είναι υψηλά, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται, ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών και το πρόβλημα των ακινήτων επιβαρύνουν την όλη κατάσταση. Το ζήτημα είναι ότι οι περισσότεροι αναλυτές που κάνουν δυσμενείς προβλέψεις είναι κυρίως άτομα μιας κάποιας ηλικίας οι οποίοι έχουν μάθει να κρίνουν τα γεγονότα και τις καταστάσεις μέσα από ένα στενό πρίσμα παλαιομοδίτικων αναλύσεων. Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς ότι επί χρόνια κάνουν προβλέψεις τρομακτικής ύφεσης των αγορών και έχουν πέσει έξω παταγωδώς ? Οι καιροί άλλαξαν, η παγκόσμια οικονομία άλλαξε και ο τρόπος για να προβλέψεις το αύριο. Είναι διαφορετικός από εκείνο που πολλοί έχουν μάθει από…παλιά...όταν οι οικονομίες ήταν κλειστές. Ας αλλάξουμε λοιπόν μυαλά και ας προσαρμοστούμε στα νέα 'νεανικά' δεδομένα αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Όσοι είναι έτοιμοι εδώ και χρόνια να φέρουν τις αρκούδες θυμίζουν ηλικιωμένους παππούδες που προσπαθούν να καταλάβουν τα ανίψια τους. Δεν θα τα καταλάβουν ποτέ όμως διότι κρίνουν τα πράγματα με φόρμουλες και πρακτικές του χτες!

Σήμερα η παγκόσμια οικονομία έχει ανοίξει την πόρτα στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ρωσία , στη Βραζιλία και σε δεκάδες ακόμα ατμομηχανές του πλανήτη μας. Όλες όμως λειτουργούν σε απόλυτο συγχρονισμό ή στον ρυθμό που οι ξένοι (Αμερικανοί και Ευρωπαίοι) επενδυτές χτυπούν τα τύμπανα. Τι και αν έχει κάποια προβλήματα η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.. Τι κι αν αντίστοιχα μικρότερα προβλήματα έχουν και μερικές κορεσμένες ευρωπαϊκές οικονομίες… Μήπως οι επιχειρηματικοί όμιλοι βασίζονται μόνο στις τοπικές αγορές ή έχουν εδώ και χρόνια επενδύσει και μεταφέρει τις παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες τους σε μέρη που έχουν ρυθμό ανάπτυξης 8,9 και 10%? Μήπως οι αγορές επηρεάζονται μόνο από το πετρέλαιο? Είναι αφελής όποιος το πιστεύει. Το πετρέλαιο είναι ένα καθαρά χρηματιστηριακό προϊόν το οποίο ανεβοκατεβάζουν οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ώστε να αξίζει να το παράγουν και να το διαθέτουν. Οι κυβερνήσεις ειδικά των μικρών κρατών είναι απλοί παρατηρητές των γεγονότων και των τιμών του πετρελαίου χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης στις τιμές. Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου για να δημιουργήσουν νέες μονάδες έχουν τόσο υψηλό κόστος που μόνο με αύξηση των τιμών μπορούν να προχωρήσουν σε παραγωγή πετρελαίου στην Σιβηρία, στους Πόλους και στους ωκεανούς. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα τον χειμώνα που όλη η Αμερική καίει πετρέλαιο για να ζεσταθεί η τιμή του να είναι 40$ και το καλοκαίρι να είναι 85$ ..! Ορισμένοι μεγάλοι παγκόσμιοι ‘παίκτες’ του πετρελαίου με την βοήθεια ίσως και των κυβερνήσεων τους ανεβάζουν και κατεβάζουν την τιμή όπως θέλουν ακολουθώντας προφανώς ένα μακροχρόνιο πλάνο που μόνο αυτοί γνωρίζουν. Αφού λοιπόν τα 95% των κυβερνήσεων δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα αλλά ούτε και να κάνει τίποτα για το αύριο τόσων κομβικών ζητημάτων πόσο μάλλον απλοί χρηματιστηριακοί αναλυτές οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους σαν τον απόλυτο μάντη Κάλχα.
Οι οικονομίες και οι αγορές άλλαξαν. Τα χρηματιστήρια έχουν πάρει εδώ και χρόνια την ανοδική πορεία και όπως φαίνεται ίσως να έχουν συνέχεια 1-2 χρόνια. Φυσικά σε όλα τα πράγματα κάποια στιγμή έρχεται και η ύφεση η οποία αποτελεί υγεία αλλά στην παρούσα χρονική στιγμή η τεράστια ρευστότητα και η ισχυρή ανάπτυξη των νέων γιγάντων του πλανήτη σηκώνει το λάβαρο της ανοδικής πορείας των χρηματιστηρίων.

Εξάλλου αφού η Morgan Stanley και η Citygroup πρόβλεψαν την μείωση των αμερικανικών επιτοκίων μια εβδομάδα πριν συμβεί αυτό από την ίδια την FED ας πάψουμε να είμαστε αφελής και να περιμένουμε τον πλανητάρχη να μας σώσει. Ας ακολουθούμε τις αναλύσεις μόνο των σοβαρών επενδυτικών οίκων οι οποίοι διαθέτουν τεράστια ρευστότητα και οδηγούν τις εξελίξεις και όχι τις δηλώσεις ακόμα και των ισχυροτέρων κυβερνήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: